Koeru Keskkool Paide tee 16/18 Koeru 73001, Järva vald, Järvamaa
Tel: 5450 0165 e-mail: kool@koeru.edu.ee
Reede, 03 Detsember 2021 09:12

Koeru Keskkooli õpilased osalesid Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringus Esile tõstetud

 
Sellel nädalal osalesid 5.b, 7.b, 9. klass kooliõpilaste tervisekäitumise uuringus, mis on osa rahvusvahelisest Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) uuringust.
Tervise Arengu Instituut on eesmärgistanud koguda teavet koolinoorte terviseseisundi, tervisekäitumise ja heaolu kohta ning analüüsida saadud tulemusi seoses noorte sotsiaalmajandusliku taustaga. Need andmed aitavad jälgida trende tervises ja tervisekäitumises, samuti annavad võimaluse suunata tervisepoliitikat teaduspõhiselt ning võrrelda Eesti kooliõpilaste tervist teiste riikidega.
Uuringu raames küsitletakse 5., 7. ja 9. klasside õpilasi, kes on enamasti 11-, 13- ja 15-aastased. See on iga, mil noorel kujunevad ja juurduvad tervisekäitumise harjumused ning just selles eas on inimene väga vastuvõtlik nii headele kui ka halbadele mõjudele. Küsitluses osalevad noored nii eesti kui ka vene õppekeelega koolidest, kokku ligikaudu 100 koolist üle Eesti.
Mida me uuritakse?
sotsiaalne keskkond (perekond, koolielu ja sõbrad, kiusamine)
terviseseisund (hinnang oma tervisele ja eluga rahulolu, tervisekaebused, vigastused, vaimne tervis, kurbus ja masendus, depressioonisümptomid, suitsiidimõtete esinemine)
tervisekäitumine (hommikusöögi söömine, erinevate toitude ja jookide tarbimine, kehakaal, kehaline aktiivsus, ekraaniaeg, uneaeg, suuõõne tervishoid, tervisealane kirjaoskus)
riskikäitumine (suitsetamine ja tubakatooted, alkoholi tarvitamine, kanepi tarvitamine, seksuaalkäitumine)
Kui sageli toimub?
Uuringut tehakse iga nelja aasta tagant. Eestis tehti esimene uuring 1993/1994. õppeaastal. Värskeim, järjekorras kaheksas uuring, viiakse ellu 2021/2022. õppeaastal.
2021/2022. aasta uuringus on lisatähelepanu noorte vaimsel tervisel ja COVID-19 pandeemia mõjul noorte eluviisile.